100.nl, Merkversterking

Brandshifts op Dutch Design Week 2018

Ieder jaar bezoeken we de Dutch Design Week in Eindhoven. Een week lang staat Eindhoven in het teken van design. Zowel jong talent als gevestigde ontwerpers stellen een week lang hun werk tentoon. Dat brengt veel inspiratie met zich mee! Design geeft ons inzicht in de verschuivende waarden van deze tijd, we zien bijvoorbeeld dat social design meer aandacht krijgt. Het is voor ons belangrijk om deze ontwikkelingen op de voet te volgen zodat we kunnen bouwen aan betekenisvolle merken. In dit blog delen we onze bevindingen. Wat is ons opgevallen?

Social Design

Het is de kunst van ontwerpers om maatschappelijk gevoelige thema’s onder de aandacht te brengen, en daarmee een reactie van het publiek uit te lokken. Design is niet alleen mooi, maar voegt iets toe aan het menselijk welzijn. Het ontwerpproces is bij social design zo ingericht dat sociale verandering plaatsvindt. Ontwerpers noemen zich vandaag de dag niet alleen ‘grafisch ontwerper’ of ‘industrieel ontwerper’, maar: ‘social designer’.

Wat we daarnaast zien is dat bedrijven een groter aandeel hebben in social design, de beweging wordt voortgezet. Dat is een goed teken! Want het bereik van bedrijven is groter, waardoor een maatschappelijk thema meer aandacht krijgt. Dat ABN Amro vanaf 2011 hoofdsponsor is van Dutch Design Week, laat zien welk belang bedrijven hebben in de designwereld. Ze hebben niet alleen een financieel aandeel, maar de samenwerking leidt tot gemeenschappelijk doel: transformatie. Design heeft niet enkel een visuele aantrekkingskracht, design zet aan tot denken, het zet ons in beweging.

Design to quit

Dat bedrijven de noodzaak zien om zich hierin mee te bewegen is groots. De tentoonstelling in het Klokgebouw, hal 4: ‘Design to quit, closing the health gap’ laat een samenwerking zien tussen Pharos (expertisecentrum gezondheidsverschillen) en jonge creatieven van Willem de Kooning Academy. Hoe transformeer je een doorrookte samenleving naar een rookvrije samenleving? 28 concepten zijn het resultaat om mensen met laag sociale economische status te stimuleren de keus te maken om niet te roken. De concepten geven een nieuwe kijk op het bereiken van bewustwording en gedragsverandering.

Escapism

Zoals we net al hebben genoemd treedt social design meer dan andere jaren op de voorgrond. In het klokgebouw worden maatschappelijke thema’s verwant aan producten. Zo zijn er naast schetsen van concepten, ook al daadwerkelijk producten op de markt gebracht die bijdragen aan het menselijk welzijn. Zoals een kussen met ademhaling, waardoor er een geluksstofje wordt gestimuleerd. De ademhaling symboliseert rust en kalmte. Dit speelt in op de almaar groter wordende behoefte aan ontsnapping uit de stressmaatschappij van dit moment.

Inclusitivy design

We houden niet van hokjes denken, maar we willen mensen ook niet buitensluiten wanneer we merken dat er een groep andere behoeften heeft. Exclusiviteit, want stiekem willen we ergens ook bewonderd worden om wie we zijn. Verschillen mogen er zijn, maar we leven wel naast elkaar. Dat vraagt om een aanpassingsvermogen en daagt ontwerpers uit om de kloof tussen jij en ‘de ander’ te verkleinen, daar gaat inclusitivy desgin om; niemand wordt buitengesloten, iedereen verdient een plek in de maatschappij.

See-Eat-Through

Mensen die worden buitengesloten lopen de kans op sociaal isolement. Eenzaamheid onder ouderen is een steeds groter probleem, maar ook jongeren of bijvoorbeeld mensen die slechtziend zijn ervaren eenzaamheid of voelen zich buitengesloten. See-Eat-Through is een servies voor slechtzienden, dat de ervaring van tafelwaar gelijkstelt aan die van iemand die niet slechtziend is. Het is een servies voor normaal gebruik waarmee slechtzienden het servies en hun functies duidelijker kunnen herkennen. Het servies behoort tot een inclusief design voor slechtzienden en hun naasten, om een aangename ervaring te delen. Je exclusief richten op een doelgroep is dus een pré. Inclusivity design staat voor gelijkheid zodat niemand zich buitengesloten voelt.


New age activism

Activisme is niets nieuws, maar de manier waarop we dat doen is wel enorm veranderd. Waar we eerder de straat op zouden gaan om te demonstreren, is het nu veel logischer om online je publiek te bereiken, of nieuwe media in te zetten. Instagram is een sociaal platform met ontzettend veel gebruikers. Een demonstratie op straat zou minder aandacht trekken dan een foto van een influencer op Instagram met 4 miljoen volgers.

“Instagrammable: designed to be photographed, liked and shared on Instagram.” Dutch Design Week - #AKKT 2018 

New age activism gaat om de verandering van de manier waarop aandacht wordt gevraagd voor maatschappelijke issues. Regels voor het nieuwe activisme: Zorg voor een in het oog springend object wat het maatschappelijk probleem symboliseert, maak daarnaast het object het fotograferen waard, zodat niet alleen influencers een geweldige foto kunnen maken, maar ze deze ook delen. Hierdoor krijgt het maatschappelijk probleem de aandacht die het nodig heeft.


The right to pee

Yellow spot is een voorbeeld van New age activism. Het is een mobiel toilet wat in het oog springt door zijn felle kleur. Afgelopen jaar is er veel ophef geweest in het nieuws over openbare toiletten voor vrouwen. Het verbaast ons dan ook niet dat dit thema aan bod komt onder de afstudeerwerken van de jonge talenten van de Design Academy. Er wordt een lezing gegeven over “The right to pee” door Elisa Otanez. Haar werk “Yellow Spot” is een ludieke manier om zich in te zetten voor het recht van vrouwen om, net als mannen, op openbare plekken te kunnen plassen.

Brandshift Magazine

Slechts een glimp van wat er te zien is op Dutch Design Week hebben we nu besproken. Er zijn ontzettend veel interessante verschuivingen in de maatschappij te zien. Benieuwd naar de waardenverschuiving achter bovengenoemde trends? Binnenkort publiceren we het Brandshift Magazine, waarin we dieper ingaan op wat die shifts dan precies zijn en op welke manier ze inzetbaar zijn voor jouw bedrijf. To be continued!

Terug naar Blog overzicht